W&I (Warranty and Indemnity – szavatossági és jótállási igények) biztosítása

A W&I biztosításokat elsősorban nagyértékű ingatlantranzakciók és vállalatfelvásárlások esetén alkalmazzuk, akár az eladói, akár a vevői érdekek biztosítására. A W&I gyakorlatilag egy pénzügyi felelősségbiztosítás, amely a felvásárlási folyamat lezárultát követően lép az eladó helyére a vevő esetleges igényei, követelései alkalmával. Tranzakciós szerepét, működési elvét tekintve hasonlít a letét vagy a garancia alkalmazására, de rugalmasabb konstrukció, ami a felek érdekeit jobban figyelembe veszi.

Fel nem tárt kockázatok biztosítására

Egy vállalat vagy ingatlan adásvételi folyamata, az átvilágítás, kockázatok feltárása, magának a vételárnak a megállapítása hosszú hónapokba, akár fél évbe is telhet. Ilyenkor minden olyan eredményt, körülményt, éppen elérhető információt feltárnak a felek, amelyek a cég értékét befolyásolják. Az alapos feltárás ellenére is előfordulhat olyan tényező, ami a szerződéskötés pillanatában még nem látható, éppen ezért a vételárba nem beszámítható, a szerződéskötést követően azonban jelentős pénzügyi nehézséget okozhat a vevő számára. Ilyen lehet például egy későbbi adóvizsgálat, ami az eladást megelőző években tár fel hiányosságokat és az adóhivatal olyan szankciókat vet ki, amiket már az új tulajdonosnak kell teljesítenie.

Nagyértékű ingatlan adásvételt, esetleg vállalatfelvásárlást tervez a cége?

Kérjen díjmentes személyes vagy online konzultációt szakértőinkkel.

  Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és hozzájárulok az abban rögzített adatkezelési célokból történő adatkezeléshez.

  Adatkezelési tájékoztató megtekintése »


  Vevői és eladó oldali biztosítások

  A W&I biztosításoknál mind a vevő, mind az eladói oldal biztosított lehet, a biztosítási díjfizetés ennek megfelelően, vagy a felek között megosztva történhet.

  Az eladó biztosítása előnyösebb abban az esetben, ha az eladó szeretné biztonságban tudni magát a tranzakció zárása után, a vevői oldalon esetlegesen felmerülő igények kielégítésével kapcsolatban.

  Eladó biztosítása

  Biztosított: Az eladó(k)

  Biztosítás célja: Biztosítási fedezet a vevő által az eladó felé támasztott károk megtérítésére az SPA hibás teljesítése esetén.

  Kockázatkezelés: A biztosítás fedezi a hibás teljesítés esetére meghatározott felelősségi limitet. Az eladó továbbra is közvetlenül helytáll a biztosítással nem fedezett igényekért.

  A vevői oldal biztosítása ugyanakkor előnyösebb akkor, ha a vevő a tranzakció zárása utáni esetlegesen felmerülő, de a tranzakciót megelőző okból keletkező pénzügyi veszteségek fedezésére szeretne felkészülni.

  Vevő biztosítása

  Biztosított: A vevő

  Biztosítás célja: A vevő biztosítása az eladó hibás teljesítése esetére.

  Kockázatkezelés: az SPA hibás teljesítése esetén az eladó pénzügyi felelőssége alaroncsyabb értéket tükröz. A vevő közvetlenül a biztosító felé érvényesítheti az ezt meghaladó igényeit.

  A biztosítási fedezet meghatározása

  A W&I biztosítások sajátossága, hogy a fedezetet minden esetben egyedileg, az adásvételi szerződés szerkezetének megfelelően alakítjuk. Kockázatvállalási eljárásunk során minden esetben felmérjük az esetlegesen felmerülő pénzügyi és jogi kockázatokat, melyeket a:

  • jogi átvilágítás dokumentációja,
  • eladói tájékoztató levél,
  • egyéb, az ügyletben résztvevő tanácsadók (pl. adótanácsadó) dokumentációja tartalmazza.

  Biztosítható nyilatkozatok köre

  A kockázatokkal kapcsolatban a tranzakció során a felek biztosítható nyilatkozatokat tesznek, vagy kötelezettségeket vállalnak, ezek a nyilatkozatok jelentik a W&I biztosítás alapját, vagyis ezekre köthető a W&I biztosítás:

  • jognyilatkozatok
  • jogszavatossági nyilatkozatok
  • kellékszavatossági nyilatkozatok
  • jótállási nyilatkozatok
  • kötelezettség-vállalás

  Biztosítási érték meghatározása

  Mivel a W&I biztosítás mind a vevői, mind az eladói oldal számára jelentős előnyöket jelenthet, a biztosítási díjat az esetek többségében az eladó és a vevő megosztva fizetik, de nem a tranzakció teljes összegére, csak annak egyedileg meghatározott részére. Összességben elmondható, hogy W&I biztosítást elsősorban 5-10 millió eurót (1,8 – 3,6 milliárd forint) meghaladó értékű ügyletek esetében érdemes kötni. A biztosítási díj általában a vállalt felelősségi limit 1-2 százaléka körül mozog, a biztosítási minimum díj pedig 50-100 ezer euró (18-36 millió forint).

  A W&I biztosítást olyan magánszemélyek, vagy pénzügyi gondokkal küzdő vállalkozások is igénybe vehetik, akik maguk nem akarnak, vagy nem tudnak semmilyen pénzügyi garanciát nyújtani egy tranzakciót követően.

  Nagyértékű ingatlan adásvételt, esetleg vállalatfelvásárlást tervez a cége?

  Kérjen díjmentes személyes vagy online konzultációt szakértőinkkel.

   Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és hozzájárulok az abban rögzített adatkezelési célokból történő adatkezeléshez.

   Adatkezelési tájékoztató megtekintése »